Tahir Lendo (SDA) umjesto za infrastrukturne projekte, nabavku MRI i EEG za bolnice, izdvojio 63.000,00 KM za Hayat, Stav, Faktor i RTV H-B – KO NIP SBK

Podijelite sa svojim prijateljima TwitterFacebookLinkedin

Kantonalni odbor Naroda i Pravde SBK osuđuje odluku SDA-ovog premijera Tahira Lende da iz budžeta ovog kantona, koji je jedan od najsiromašnijih, izdvoji 63.000,00 KM za finansiranje medija koji su u službi režima i to kako slijedi – za TV Hayat 30.000,00 KM, za Radioteleviziju H-B 28.000,00 KM, a za Simurg mediju koja stoji iza Faktor.ba i portala Stav 5.000,00 KM.

KO NiP SBK pita premijera Lendu šta to tačno plaćaju poreski obveznici i šta se promoviše u navedenim medijima ako znamo da je SBK kanton sa najnižom prosječnom platom, sa sistemom dvije škole pod jednim krovom, da u ovom kantonu direktor šumskog preduzeća ima plaću od 7.000,00 KM, a sjekač u istoj firmi ima plaću od 700,00 KM.

KO NiP SBK pita premijera Lendu da li će možda u medijima, koje neosnovano plaća, uraditi promociju nula (0) kilometara brze ceste koju (ni)je izgradio, hoće li možda zabilježiti okom kamere kada konačno pacijenti budu u prilici koristiti MRI i EEG u bolnicama ili će možda snimiti svečanu dodjelu diploma na nekom od neakreditovanih univerziteta gdje se iste izdaju čak i 30. februara?

KO NiP SBK upozorava na sve češću pojavu klasične zloupotrebe pozicije za ostvarivanje prizemnih stranačkih ciljeva.

Ovo je samo jedan od pokazatelja da se politika obahatila do te mjere da javnim novcem bez imalo stida kupuje “svoje” medije, koji šire lažnu propagandu i narative. KO NiP SBK odbija ostati nijem na ovakve sramne odluke.

Sa tim u vezi, KO NiP SBK podnijet će inicijativu da se novac doznačen privatnim medijima preusmjeri na javni servis BHRT-a, te pozivamo ovom prilikom članove Vlade da pokažu svoju nepristrasnost i podrže takvu inicijativu, stoji u saopćenju ove kantonalne organizacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)